A szolgáltató a fogyasztott áram mennyiségéből kivonja a betáplált áram mennyiségét és a különbségből állítja ki az éves végszámlát. Érdemes a rendszerünket úgy méretezni, hogy a szaldó elszámolás közelítsen a 0,- Forinthoz.

  • függetleníthetjük magunkat az áramszolgáltatók áremeléseitől
  • megnöveljük ingatlanunk értékét
  • rendszer nagyságától függően 8-10 év után ingyen termeli részünkre az áramot
  • jobb befektetés mint a banki kamat
  • csökkentjük a CO kibocsátás mértékét
  • környezettudatosság

A napkollektor a nap hőjét felhasználva állít elő melegvizet. Felhasználási lehetőségei főleg a melegvíz előállításra, medence- illetve lakásfűtésre korlátozódnak. A napelem ettől jelentősen eltérő rendszer, hiszen itt a nap fényenergiáját alakítja át az eszköz (egyen)árammá, majd ezt alakítja tovább az inverter váltóárammá. A termelt elektromos áram tetszőlegesen felhasználható minden árammal működő készülék működtetésére.

Amennyiben elektromos fűtéssel rendelkezik, (hőszivattyú, elektromos radiátor stb.) természetesen a napelemmel megtermelt árammal működtetheti azokat.

Nagy valószínűséggel igen. Ma már olyan kidolgozott ez az energiatermelési mód, hogy szinte minden tetőre létezik megfelelő technológia. A napelemek telepítése természetesen nem rontja az épület hő és vízszigetelését, időjárásállóságát, sőt, a nyári erős napsütés ellen még egy plusz védő réteg kerül a tetőre. Ezzel nyáron a tetőtér belső hőmérséklete több fokkal is csökken.

Egy napelem súlya kb. 18 kg, ami 1,65 nm-en oszlik el, vagyis hozzávetőlegesen csak 11 kg/nm plusz súlyt kell a tetőnek elbírnia, ami minden lakhatási engedéllyel rendelkező ház esetében jelentéktelen többletterhelést jelent.

A Magyarországon előforduló jégesők eddig nem okoztak károkat a napelemekben. Ezzel együtt ajánlott a biztosítást kiegészíteni a napelemes rendszerre is.

Természetesen a napsütés intenzitása az egyik legfontosabb tényező. Magyarország napsugárzási adottságai kedvezőek. A napsütéses órák száma hazánk területén 2019-ben 2000 és 2500 óra között változott. A napsütés mellett a hőmérséklet is fontos szerepet játszik. A napelem maximális teljesítménye a tiszta, felhőtlen napsütéses időben a legnagyobb, de szórt fényben sem elhanyagolható az általa termelt energia.

Igen, de nem feltétlenül éri meg. Az áramszolgáltató a fölös betáplálást megveszi, de levonja belőle a hálózathasználati díjat, és a személyi jövedelemadóval csökkentett árat fizetik ki. Ezért a legjobb megoldás, ha annyi áramot termelünk a rendszerünkkel, amit el is fogyasztunk.

A szaldó elszámolás azt jelenti, hogy aki használja az áramot, ugyanannyit fizet érte, mint amennyit kap a hálózatba visszatöltött energiáért. Magyarul csak a mennyiséget kell évente összehasonlítani, az árak megegyeznek. A szaldó elszámolás megszűnik új telepítésű napelem rendszerek esetén 2023 december 31-től.

Az új elszámolás szerint viszont a hálózatba visszatöltött áram ára eltérő lesz a lakossági ártól. Németországban a Feed-In-Tariff rendszer ezzel a megoldással, a vételinél magasabb árral támogatta a visszatöltött tiszta energiát. Magyarország az előzetes információk szerint viszont a vételinél alacsonyabb árat ad majd a visszatáplált napelemes energiáért. Pontosan mennyit? Ezt még senki sem tudja. (Előzetes információk szerint a fogyasztói áram ár kb. harmadát.) Ráadásul ezt az összeget bármikor megváltoztathatják.

Hol van itt a kiszámíthatóság és a megtérülés?
Ezek után ki várhatja el egy átlagembertől, hogy milliókat költsön egy napelem rendszerre, majd reménykedjen, hogy olyan átvételi árat határoznak meg, mely szerint valamikor talán megtérül a befektetése.

Tehát, ha valaki szeretné stabil, kiszámítható, gazdaságos módon ellátni családját napelem energiával, akkor még 2023 végéig kell telepíttetni a napelem rendszert.
A módosítás indoka: ne legyen piactorzító támogatás a megújuló energiatermelők számára. Ehhez már csak az kellene, hogy a fosszilis energiaforrások támogatását is megszüntessük. Akkor legalább egyenlő esélyekkel állnának egymással szemben.
Hiszen már régóta tudjuk: Támogatások nélkül már bizonyítottan a legolcsóbb energiatermelési mód a szél és napenergia.

Igen termel, de lényegesen kevesebbet. A nyári csúcshoz képest kb. 30% energiát.

A gyártók garanciát vállalnak a panelek teljesítményére 25-30 évre, ám ez nem azt jelenti, hogy csak eddig működik. A legrégebbi napelemes rendszerek körülbelül 50-60 éve üzemelnek. A legjobb válasz erre, hogy a rendszer életének végét az jelenti, ha a tulajdonos lecseréli egy újabb, nagyobb teljesítményűre.

A napelem építési engedély nélkül telepíthető. A MVM (Magyar Villamos Művek) hálózatához való csatlakozásnál egy igény/bejelentő- lap kitöltése szükséges, amit az áram szolgáltatójának 50 kW alatt köteles (mint háztartási kiserőmű) elfogadni. Az 50 kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez viszont engedélyt kell kérni az építésügyi hatóságtól, és a területileg illetékes áramszolgáltatót is értesíteni kell.

Kétféle szakkifejezés van erre: szigetüzemű és visszatápláló. A szigetüzemű azt jelenti, hogy ha nincs a környéken elektromos hálózat, (pl: tanya, szőlészet…) akkor a napelem elő tud állítani áramot az elektromos hálózattól függetlenül. Itt csak az abban az esetben van áram, ha tényleg süt a nap, máskülönben szükségesek akkumulátorok, melyek estére vagy rossz idő esetén is tárolják számunkra az elektromos áramot. A visszatápláló megoldásnál, a napelem panel által megtermelt energiát egy úgynevezett inverter visszatölti az elektromos hálózatba. Ennek előnye, hogy a hálózatban mindig van olyan fogyasztó, aki felhasználja azt a villamosáramot, amit mi megtermeltünk.

Nem, de alkalmanként ajánlott az ellenőrzése.

Igen, gazdaságos, mivel Magyarországon a napsütötte órák száma 1200-1360 kWh/m2, ami tökéletesen megfelel a napelemek telepítésére.

Nem érdemes napi szinten számolni, ugyanis az elszámolás az áramszolgáltatóval éves alapon fog történni. Egy 3-4 kWp rendszer éves termelése kb. 3300-4800 kWh.

A megtérülés a rendszer nagyságától függ. A kisebb rendszerek 8-10 év, a nagyobbak már akár 6 év alatt is visszahozzák az árukat.

Nem talált választ a kérdéseire?

Írj nekünk és megpróbáljuk megtalálni a megoldást!

Írjon nekünk